tisdag 2 mars 2010

Jakten på våren del 1 och 2

Nu är det dags att sjösätta vårens stora (nåja) projekt: jakten på våren.
Känns lite passande idag, när vi har riktigt vackert vårvinterväder; två-tre plusgrader, en vass vind men strålande sol. Och man hör fortfarande det underbara ljudet av smältvatten...

Egentligen skulle den här "serien" ha inletts i lördags, då jag tog de första bilderna. Men av, som man brukar ursäkta sig med, teknisk-logistiska skäl blev det inte den dagen. Därför blir det dubbla uppsättningar bilder idag.

Idén är helt enkelt att jag plåtar tre olika platser i trädgården, med X antal dagars mellanrum, för att visa (mig själv och ER) hur långt våren har kommit. Eller, snarare, hur mycket av den eländiga snön, och isen, som har försvunnit.
För det är i princip tre motiv från dammen det handlar om. En damm som ligger väl dold, djupt nere under f-n vet hur många decimeter snö och is.

Så här såg det ut i lördags, den 27 februari.


Bilden är tagen precis intill dammen, i ganska låg ställning. Som synes är det bara utskottningen vid den ljusgröna frigolitlådan som avslöjar att där finns något mer än snö och is.


Den här bilden är tagen på andra sidan av bambubusken som växer hitom dammen (från huset sett). Man kan möjligen ana området med den friskottade frigolitplattan, annars är det mest snö.


Denna bild är tagen hitom skeppssättningen. Huvudstenen sticker precis upp, som toppen på ett isberg, eller snarare som toppen ovanför snöberget. Dammen? Va, finns där en damm?

Så tar vi ett kliv in i nutid, till denna dag, den 2 mars. Kameran har med vidhängande fotograf varit ute på ungefär samma tre platser, med följande resultat.


Grodperspektivbilden visar att nu har minsann gräs - brunslafsigt, men ändå - frilagts på den skottade gången fram till vattnet. Annars ingen märkbar skillnad.


Från bambuns horisont har inte hänt så mycket. Ett par mindre fläckar av jord har barlagts på kullen intill, annars är det mest vitt.


Nu ser man mer av huvudstenen i "den gamla kungagraven", och något lite av en av de andra stenarna skymtar.

Återkommer i ärendet.

Inga kommentarer: