söndag 13 december 2009

Marknadsj*vlar

Idag är det Luciadagen. Idag krönes, runtom i detta avlånga land, ljusets drottning och hon och hennes tärnor sprider glädje i gård och stuva.

Okej, nog med skitsnacket. För så här är det egentligen:
Redan för ett antal dagar sedan - kanske en vecka eller mer! - har Lucian krönts. Redan under flera dagar har hon och hennes följe vandrat runt och sjungit sina sånger.
Detta trots att det är idag, och inte förrän idag, som det är Luciadagen, och det är alltså idag som hon borde ha krönts.

Mönstret känns tydligt igen.
Redan i oktober börjar butikerna julpynta, och julsånger ljuder ur högtalarna, och när det så slutligen är dags för första advent, så är man så trött på alltihop att man vill bara spy.
Och allt är köpmännens fel. Marknadens fel. Marknaden längtar så intensivt efter att få glufsa i sig våra pengar att den inte kan vänta tills det är dags innan allt ska bjudas ut på hyllorna.

Fastlagsbullarna kommer redan före jul - fast de inte hör hemma förrän i februari. Julmust och pepparkakor finns året om och snart blir det väl "smygkräftpremiär" i april!
Detta missbruk av våra traditioner i den heliga penningens namn betyder att de gradvis kommer att slätas ut och försvinna. För vad betyder lutfisk och risgrynsgröt om man äter det varje dag?

Till sist:
Tiger Woods ska sluta spela golf, skriver tidningarna.
Klart! Om han ska ha tid för alla sina älskarinnor (som tidningarna uppger att han har) så kan han förstås inte slösa bort tiden med något så tramsigt som golf.
Tiger vet hur man prioriterar.

Inga kommentarer: