torsdag 10 december 2009

Jul är kul, trots allt

Idag är det två veckor till julafton. Det känns som... lugnet före stormen. Mat och julklappar ska inhandlas, huset ska göras någorlunda framkomligt, pyntas lite med julgran och sådant.
Julstjärnorna blänker redan i fönstren och idag köpte jag en julgran. Ville vara ute i god tid - förra året kom jag dit några dagar före jul och då fanns bara skit kvar.

Okej, det där med "stormen" är inte riktigt sant. Så mycket gör vi inte av julen. Men något lite vill vi ha: lutfisk (med mald senap), risgrynsgröt, skinka, brunkål och köttbullar, Jansson, sillsallad. Lite vörtbröd och en ost. Sill. Ägg. Julmust. Kanske knäck eller ischoklad - vi är nog oeniga om vilket som är godast. Själv är jag en ischokladman.

Julklappar... de har för mig förlorat det mesta av sin lyster, inte minst sedan yngsta barnet mer eller mindre brutalt upplysts om att det inte är tomten som fixar dem. Men det tillhör traditionen att där ligger en hög under granen.
Annars är det väl ganska skönt med julen, att alla är hemma och slappar, tar det lugnt, sover länge, äter tillsammans.

"Men glöm inte bort julens budskap, det kristna!" säger en del.
Då kan man svara dem att julen är mycket äldre än kristendomen. Det är inte så att kommercialismen tog över julen från kristendomen, utan kommercialismen tog över julen som kristendomen först hade tagit över från tidigare traditioner.
Och däremellan kommer basta!

Inga kommentarer: