måndag 20 september 2010

En mardröm

Valresultatet på riksplanet var illa nog. Här i Hässleholms kommun är det en mardröm!
De bruna lössen är tredje största parti. Tredje största!
Varför får jag associationer till de demokratiska valen i Tyskland 1933 - de sista på en tid - då folket röstade fram Nationalsocialisterna med partiordförande Adolf Hitler att leda deras land?
Detta är en varning. Låt oss lära av historien innan det är för sent.

Men fördömanden måste följas av analys. Varför röstar så många "vanliga" människor på ett främlingsfientligt parti?
Någon, minns inte vem det var, sa under gårdagens valvaka att Sverigedemokraternas väljare kan delas upp i en hård kärna (av tvättäkta rasister) och resten. Den hårda kärnan kan vi knappast påverka. Vi måste inrikta oss på de andra.
Dessa andra är människor som är missnöjda med hur samhället ser ut, hur samhället och ekonomin har utvecklats för deras egen del.
Det är klassiskt, lika klassiskt som obegripligt, att den som är missnöjd INTE riktar sitt missnöje uppåt, mot dem som har orsakat det genom sin politik, utan neråt, mot dem som har det ännu sämre, mot dem som uppfattas som konkurrenter om de få penningsmulor som finns att dela på.
Dessa "konkurrenter" är oftast invandrare och det är de som blir syndabockarna.
Ansvaret vilar således tungt på de politiker som för en omvänd Robin Hood-politik, som tar från dem som har minst och ger till dem som har mer.

Brottsligheten är störst bland invandrare, relativt sett, sägs det. Jag tror det är sant. Men jag tror inte det beror på att invandrare är mer brottsbenägna. De är bara fattigare, och den sortens brott vi talar om begås av fattiga, av underklassen. Så har det alltid varit.
Alla arbetsföra människor behöver ett arbete. Det är genom arbete och inkomst som vi kan tillägna oss de prylar som ger status, och den självrespekt som ett yrke ger. Arbetslöshet innebär sociala problem, drogmissbruk och kriminalitet.
Arbete måste vara en rättighet, och en plikt.
Jag har svårt att se hur det ska kunna åstadskommas i en marknadsekonomi.
Men det är nödvändigt.

Inga kommentarer: