fredag 10 oktober 2008

Grattis Taiwan!

Idag, den 10 oktober, "double-ten" som den kallas, är det Taiwans nationaldag.

Det är en nationaldag som, i vanlig ordning, kommer att firas med blandade känslor i denna, jordens enda demokratiska kinesiska statsbildning. Taiwan är politiskt isolerat, utestängt från FN och dess olika organ. Så sent som för ett par veckor sedan avslogs landets senaste begäran att få delta i det internationella samarbetet.

Frågan är självklar: Hur kan demokratiska länder i väst tolerera, ja sanktionera, att diktaturen Kina får styra och ställa och inte bara ensamt representera det kinesiska folket utan även representera - eller stänga ute - de 23 miljoner taiwaneserna?
Svaret är lika självklart: Pengar. Handel. Den kinesiska marknaden anses så viktig att 23 miljoner människors till synes uppenbara rätt att få vara en del av det allmänna samfundet kommer hopplöst till korta. "Om vi ställer krav på Kina så slutar de handla med oss," tänker politiker i varje aktuellt västland.
Och plötsligt är alla vackra ord om demokrati bara... tomma ord. Fråga de 23 miljoner taiwaneserna var de tycker om sådana vackra ord!

Men faktum är att Kina behöver världen mer än världen behöver Kina. Om USA, Kanada, Australien och EU sätter ner foten, säger stopp, nu ska Taiwan behandlas anständigt, få en plats i gemenskapen, då måste Kina ge vika. Så enkelt är det.

Inga kommentarer: