fredag 24 oktober 2008

Den största klubben

Torsdag 23 oktober, UEFA-cupen, gruppspelet:
Aston Villa - Ajax 2-1.

Äntligen! Vi är tillbaks bland de stora, där vi hör hemma.
Fantastiskt att slå Ajax - det var ju till exempel där Zlatan spelade innan han gick till gåfotbollens och de teatraliska dykningarnas hemland Italien.

Ajax är en klassisk klubb - dock inte lika klassisk som Villa. Det är ingen annan klubb heller. Villa är i princip lika med fotbollen som princip, som tävlingsform, som livsstil.
Nej, vi har inte varit så framgångsrika de senaste åren. Men det där är bagateller och just nu håller vi på att ändra på den saken.

Men oavsett vad som händer just nu, vad som har hänt de senaste 25 åren och vad som kommer att hända i framtiden, så är Villa en unik klubb.
Det var dåvarande ordföranden i Aston Villa, en viss William McGregor, som tog initiativet till det första seriespelet i fotboll i världen, det som blev den engelska ligan (långt, långt senare omdöpt från Division 1 till Premier League, ett ointressant namnbyte för övrigt). Även om ett lag från Preston gjorde en helt fantastisk förstasäsong, och även vann andra året, så försvann det sedan och har inte vunnit därefter. Aston Villa dominerade fotbollen det första decenniet, tog the double 1897 och har hängt med in i modern tid - vann ligan 1981 och Europacupen (som senare, i ännu ett ointressant namnbyte, förvandlades till Champions League) året därpå.

Det finns mer.
Villa Park blev den första (och är möjligen fortfarande den enda) arena att hysa landskamp under tre århundraden.
Under José Mourinhos oerhört framgångsrika tid som manager för Chelsea vann han på alla arenor i premier league utom en - Villa Park. (Det var också förlusten där förra hösten som var början till slutet på Mourinhos tid i Londonklubben.)
Aston Villa - den största klubben!

Inga kommentarer: