fredag 25 juni 2010

En fruktansvärt tråkig, och helt underbar match

Matchen mellan Spanien och Chile har just tagit slut. Det har också matchen mellan Schweiz och Honduras. De två sista matcherna i VM:s gruppspel.

Andra halvlek i Spanien-Chile-matchen var i princip en parodi. Åtminstone de sista 10, 15 minuterna. Spanien stod och bollade på mittplan. Chile gjorde lite tafatta försök att ta bollen. Någon enstaka gång slog spanjorerna upp en boll mot offensivt straffområde, men gjorde inget verkligt försök att göra mål.
Med andra ord en otroligt tråkig halvlek.
Och samtidigt helt underbar!

Varför det då?
Jo, för att med ställningen 2-1 till Spanien, som det då var, var båda lagen vidare i turningen, åtminstone så länge Schweiz inte gjorde mål på Honduras. Två mål, till och med!
Och Schweiz, detta urtråkiga fotbollsland - det mest defensiva i VM, möjligen med konkurrens av Grekland - lyckades inte få hål på lilla Honduras. Hjältarna från Honduras klarade av en pinne mot fläskberget från Alperna.
De två lagen i gruppen som spelat rolig fotboll tidigare under turneringen, Spanien och Chile, gick vidare.
Så underbar kan fotboll vara, samtidigt som den är en gäspning.

Gruppspelet är det roligaste i en VM-turnering, brukar jag hävda. Sen åker alla roliga lag ut på löpande band och man står där med Tyskland och Italien.
Inte i år!
Italien är redan ute, prisad vare Gud!
Tyskland är kvar och ska möta England. Det kommer att bli en match... Engelsmännen har inte vunnit sedan andra världskriget, höll jag på att säga, när Dresden bombades sönder och så vidare.
Hur ska det gå? Det blir fruktansvärt nervkittlande, knappt så man vågar titta. Bara inte tyskarna vinner på straffar.

Annars ser det ganska kul ut fortsättningsvis. Tyvärr är Frankrike borta, men årets upplaga av Frankrike var skit, från förbundskapten till centerforward. Florent Malouda är den ende som får någorlunda godkänt.
Tyvärr är också Danmark borta. Man var för ojämna. Spelade stundtals bländande fotboll, men bjöd på för mycket.

Många roliga lag är kvar och det ska bli spännande att följa fortsättningen.