tisdag 2 februari 2010

Snön faller... och tågen med den

Ett axplock ur dagens väderrelaterade upplevelser, koncentrerade kring hur våra allmänna, numera konkurrensutsatta, kommunikationer (inte) fungerar:

Min resa från hemmet i Vinslöv till skolan i Växjö brukar ta två timmar. Tåget från Vinslöv till Hässleholm sex-sju minuter. 30 minuters väntetid i Hässleholm. Tåg från Hässleholm till Växjö cirka en timme. Buss ut till universitetsområdet omkring tio minuter. Plus lite väntan här och där.

Nåväl, denna tisdag hände det sig sålunda. Att jag planenligt tog tåget in till Hässleholm och väntade min halvtimme där. Tåget till Växjö kom in i tid. MEN... när de skulle koppla av det bakre tågsetet - vilket de av någon outgrundlig anledning gör varje morgon, så att alla resenärer säkert inte ska få sittplats - krånglade tekniken. Så denna manöver tog drygt 25 minuter!
Cirka en halvtimme sent stävade tåget iväg norrut, passerade Osby och Älmhult och körde vidare upp genom den vinande småländska snön. I utkanten av Alvesta meddelar speakern att "eftersom" tåget är en halvtimme försenat kommer det inte att gå längre än till Alvesta. Logiken i detta är något för forskarna att bena ut.
Hur vi skulle ta oss vidare till Växjö... ja, det fick vi väl själv fixa, ungefär. Så vi tog oss in på stationen i Alvesta. Jo, där fanns en buss! Nej, inte en ersättningsbuss utan en reguljär landsvägsbuss, en sådan som inte går raka vägen mellan städerna utan slingrar sig mellan varje liten by på vägen.
Nästa tåg skulle i och för sig vara framme i Växjö ungefär samtidigt som denna buss - om det gick enligt tidtabellen. Men redan vid frågans ställande var detta tåg 20 minuter försenat...

Alltså tog vi bussen. Och vi var många, som på detta vis tvingades braka rätt in i de goda alvestabornas vardag och sno deras bussittplatser. Vi fyllde den där bussen och alla som steg på senare fick stå upp.
På snöiga vägar kom vi efter mycket om och men fram till Växjö, och jag kom så småningom ut till skolan. Istället för mina vanliga två timmars restid tog det tre och en halv timme!

Hem då?
Jo, det gick bättre. Fast nu var det Skåne som var belägrat av snöstorm när vi närmade oss Hässleholm.
Väl inne på stationen nås man av beskedet att Pågatåget 17.43 mot Vinslöv och Kristianstad är inställt. Inställt, inte ens ersatt med buss! De lär sig snabbt av smålänningarna, får man säga.
MEN... då dyker ett lilafärgat tåg upp på en perrong långt ner, halvvägs mot Tormestorp. Och det visar sig vara Pågatåget mot Vinslöv och Kristianstad som skulle gått 16.43!!! Nu hade det sent om sider hittat till Hässleholm, och på detta tåg tog jag mig den sista biten hem, inte alls särskilt försenad.

Observera, inte ett enda klagomål på vädret idag, eller hur?

Inga kommentarer: