torsdag 12 mars 2009

Förbjud skjutvapen

Än en gång har det hänt; en galning har begått massmord på oskyldiga människor. Ja, två gånger, faktiskt. Medan 17-åringen härjade i södra Tyskland gick en annan idiot omkring i USA och sköt ner folk.

Idioter och galningar kommer alltid att finnas. Det kan vi knappast ändra på. Vad vi kan ändra på är deras möjligheter att få tag i skjutvapen.
Jag har förmodligen skrivit det förut, kanske till och med på denna blogg, men det förtjänar att sägas igen: Det finns ingen anledning att tillåta någon privatperson att inneha ett skjutvapen.

En kniv kan förvisso vara ett dödligt vapen, men den har även en mängd andra, "goda" användningsområden. Den är nästan oumbärlig i ett hushåll. Ett skjutvapen däremot har bara ett enda användningsområde: att skada eller döda andra.

Poliser måste ha tillgång till skjutvapen. Militärer, i den mån vi nu behöver denna perversa företeelse, måste också ha det. Det ligger i sakens natur.
Men förutom dessa yrkesgrupper borde det vara totalförbud för skjutvapen.
Jakt då? frågar kanske vän av ordning. Ja, om det nu skulle vara så att en sorts djur blir så många att de av någon (bra) anledning måste decimeras, då kan ett antal skjutvapen lånas ut till jägare av militär eller polis - alternativt, och kanske ännu bättre, kan jakten ombesörjas av militären. De är i de flesta länder inte översysselsatta med krig, som tur är.

Inga kommentarer: