söndag 11 juli 2010

Rätt lag vann

Har just sett den fantastiskt roliga och spännande VM-finalen mellan Spanien och Holland. Och konstaterar att det var rätt lag som vann.

SvT:s kommentaterteam fällde den kommentar som, i mina ögon, diskvalificerar holländarna redan i första halvlek - då det för övrigt var mest uppenbart. De magiska orden var: De (holländarna) står helt rätt i sina positioner.

Det finns inget tråkigare än ett lag som "står helt rätt i sina positioner". För vad betyder det, att stå rätt i sina positioner?
Jo, det betyder att man står där - STÅR DÄR - i avsikt att hindra motståndarlaget från att spela fotboll.
Fotboll handlar nämligen om att röra sig, med och utan boll, framåt, mot motståndarnas mål för att få in bollen i det.
Det var vad Spanien försökte göra, och har försökt göra i alla sina matcher - och lyckats i alla, utom den första, mot GRÄSLIGT tråkiga Schweiz - att spela fram bollen mot mål och göra mål. Holländarna stod rätt i sina positioner, för att hindra spanjorerna från att spela fotboll.

Längre fram i matchen, när holländarna inte längre "stod helt rätt i sina positioner", utan även de försökte spela fotboll - som de kan! - blev matchen både fruktansvärt bra, och en provkarta på missade målchanser, åt båda hållen.

Man kan tycka, om man hejade på Holland, att matchen avgjordes av en felaktigt dömd utvisning. Utvisningen av backen var förvisso hård, men man kan, om man hejade på Spanien, hävda att den uppvägdes av att den holländske mittfältaren de Jong inte blev utvisad tidigare i matchen efter sin klockrena karatespark mot en spansk spelare.

Spanien ville, idag, spela offensiv fotboll mer än Holland ville. Därför är det rätt att de vann matchen.

Inga kommentarer: