lördag 29 maj 2010

Eurovision Song Con... fusion

Ja, så här på lördagkvällen måste jag dela med mig av några tankar angående schlagerfestivalen, som just pågår.

En bra årgång! En av de bästa, utan tvekan. Egentligen bara England och Frankrike (båda ständigt direktkvalificerade) som var riktigt usla - en tafatt ballad respektive jobbigt discodunk.

Men vad jag hade tänkt påtala i första hand, är den ökande likheten mellan schlagerfestivalen och den internationella fotbollen.
??? säger ni kanske.
Jodå!

Inte nog med att nästan alla länder ska sjunga på engelska, istället för på sitt eget språk. Heder detta år åt länder som Spanien, Portugal och Israel som sjöng på sitt eget språk.
(En annan sak är att Israel över huvud taget inte borde vara med. Så vitt jag vet ligger inte en enda centimeter av det landet i Europa. Turkiet är synnerligen tveksamt, men där finns i alla fall en liten plätt på europeisk mark.
Cypern är också väldigt tveksamt, men kan möjligen hänvisa till sina klassiska band med europeiska Grekland.)

Men, som sagt, inte nog med detta. Numera behöver varken artist eller kompositör vara från det land de representerar. Sålunda hade svenskar skrivit bidragen till både Azerbajdjan (rättstavat?) och Irland, en norska hade skrivit till... vilket land det nu var, en irländare och en handfull andra från olika hörn av världen sjöng för Cypern, pianisten Robert Wells hade plötsligt blivit vitryss, med mera med mera.
Precis som i fotbollsvärlden. Liverpool är väl Spaniens tredje bästa klubb, Arsenal förmodligen den bästa franska klubben, och Chelsea och Manchester City veritabla främlingslegioner.
Sorgligt.

Bästa låten då ikväll?
I hård konkurrens: Danmark.

Bästa kommentaren?
Den manlige svenske programledaren var klockren när han sa, apropå kvällsblaskornas rubriker "Lägg ner skiten!" (för att inte svenska Anna tagit sig till final), att eftersom Sverige inte kvalificerat sig till fotbolls-VM så ska fotbolls-VM läggas ner.
Suveränt!

Inga kommentarer: